Gedragstherapie

Problemen met uw kat? 4Cats biedt hulp. U krijgt een behandelboekje op maat.


Gedragstherapie katten: Hoe werkt dat precies?

Soms vertoont uw kat plotseling ander gedrag. Of bepaald gedrag van uw kat is toch wel lastig. Bel of mail dan naar mij. Vaak is de eerste stap om eerst naar de dierenarts te gaan. Een lichamelijke oorzaak kan de oorzaak van het probleemgedrag zijn: bij een blaasontsteking kan uw kat bijvoorbeeld naast de bak gaan plassen.

Katten observeren tijdens een huisbezoek

Is de kat gezond, dan is de oorzaak van het gedrag te achterhalen door een consult. Hiervoor maak ik een afspraak voor een huisbezoek. Dit duurt zo’n twee uur zodat ik de kat en de leefomgeving goed kan bestuderen. Om dit goed voor te bereiden, vraag ik u om een uitgebreide vragenlijst in te vullen voor het bezoek.

Zelf aan de slag met de kat met het persoonlijke behandelboekje

Aan het eind van het consult geef ik al de diagnose en de tips, maar dit werk ik ook uit in een behandelboekje. Met veel voorbeelden en plaatjes om duidelijk te maken hoe de stappen gezet moeten worden om het probleemgedrag te voorkomen. Ik stuur ook een samenvatting van de behandeling naar de dierenarts, zodat deze op de hoogte is van de stappen die gezet worden.

Nazorg gedragstherapie

Natuurlijk kunt u mij bereiken na het consult. Heeft u nog vragen, wil u weten hoe het verder moet, reageert uw kat niet zoals verwacht dan kunt u altijd bij mij terecht.  En natuurlijk wil ik ook graag horen hoe goed het gaat!

Kan een kat iets (af) leren?

Een kat is super slim, de meesten weten precies hoe ze u aan het werk kunnen zetten. Even miauwen bij het keukenkastje en ze krijgen wat te eten. Miauwen bij een deur en deze wordt open gedaan!

De juiste beloning

Maar dit is zeker ook te gebruiken bij het aanleren van gedrag wat wenselijk is. Of juist het afleren van het probleemgedrag. Een kat doet het echter niet voor niets; alleen voor een juiste beloning lopen ze warm.

Verveling is funest

Juist omdat het intelligente dieren zijn, moeten ze ook voldoende afleiding hebben. Een kat die hele dagen alleen is en opgesloten zit in huis, kan zich enorm gaan vervelen en probleemgedrag gaan vertonen, zoals krabben of agressie. Het kan ook zijn dat de kat zo depressief wordt dat hij maar continu gaat slapen. Zorg dus altijd voor voldoende afwisselende speeltjes, nieuwe geurtjes, verstop zijn brokjes en dagelijkse speel-kwartiertjes.

Wat kost een gedragsconsult?

Tarief gedragsconsult:
€ 185,-  incl. btw.

4Cats is geaccrediteerd door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen) waardoor een consult (deel) vergoed worden door verzekeraars. Kijk hier op de lijst van aangesloten verzekeraars.

Hiervoor krijgt u:

  • Uitgebreide anamnese (vragenlijst)
  • Consult aan huis (ongeveer 2 uur)
  • Behandelboek
  • Nazorg via what's app, telefoon of per e-mail, waarin de vorderingen worden besproken en evt. aanpassingen worden gedaan in het gegeven advies.

Een tweede consult (bijna nooit nodig) of extra lange begeleiding valt niet binnen dit tarief.

Tarief extra 2e consult:
€ 75,-  incl. btw.

 

Een adviserend gesprek of advies per mail kost € 25,- incl. btw.

 

Ik ben werkzaam door heel Nederland.

Reiskosten € 0.26 per KM.

Samenwerking met dierenartsen

Ik werk samen met dierenartsen in de gehele regio. Zij verwijzen door bij gedragsproblemen en ik geef hen een samenvatting van het consult. Ook overleg ik met hen over inzet van eventuele medicatie.

Mocht een kat niet getrimd kunnen worden in de trimsalon, omdat hij te angstig of agressief is dan kan ik hem behandelen bij Dierenkliniek de Waard, onder een korte narcose. De kat wordt dan nauwkeurig in de gaten gehouden door de zeer bekwame dierenartsen en paraveterinairen.

Dierenkliniek de Waard
Potgieterstraat 2 in Alblasserdam.
Tel 078-6930055

 

 

Bachbloesem voor katten

De juiste Bach bloesem combinatie wordt door 4Cats samengesteld, na het bestuderen van het vragenformulier wat u via de post of email ontvangt.
Van de juiste combinatie wordt een 30 ml flesje gemaakt en verstuurd. Met een flesje is goed voor ongeveer een maand.
Kosten per flesje € 25,- incl.btw
Herhaal flesje € 15,- incl. btw.

Soms heeft een kat net een extra zetje nodig om bepaald gedrag te gaan vertonen. Dan zijn er diverse middelen die ingezet kunnen worden om hem te helpen:

  • Voedingssupplementen (altijd in overleg met uw dierenarts)
  • Medicatie (altijd in overleg met uw dierenarts)
  • Een Bachbloesem combinatie

Voor het bepalen voor de juiste combinatie heb ik de opleiding “Bach Bloesem voor dieren” gevolgd.  Via een speciaal vragenformulier dat via de mail opgestuurd kan worden kan ik de juiste combinatie bepalen en een flesje naar u opsturen.

Ik heb het al vaak succesvol ingezet onder andere bij katten die bang zijn, moeten wennen aan een nieuwe situatie, bij de introductie van een kitten in huis en bij wijzigingen in het huishouden.