Nieuwsbrief 4Cats voorjaar 2013

Dit is de nieuwsbrief van 4Cats die twee keer per jaar uitkomt. Veel plezier met het lezen en ik hoop dat we een mooie zomer krijgen zodat onze katten lekker in het zonnetje kunnen spelen en slapen!

kat-gras-zon

Kennis bijhouden
In de afgelopen maanden ben ik weer naar een aantal lezingen geweest. In januari was het symposium Katten & Stress met de bekende Engelse gedrags – deskundigen Vicky Halls & Sarah Heath. Een advies wat ik daar geleerd heb is dat het goed is om de kat een visueel signaal te geven wanneer u geen kattenluikje heeft, maar de kat wel naar buiten mag. Bijvoorbeeld als er een sjaaltje aan de deurkruk hangt dan gaat de deur niet open. En als er niets aan hangt dan mag hij wel naar buiten. Een kat kan dit heel snel leren, waardoor het voor hem ook duidelijker wordt en hij niet voor niets gaat miauwen. Heeft u wel een kattenluik dan is het goed te weten dat een kat als hij buiten komt graag direct ergens achter wil zitten. Zodat hij eerst de omgeving goed kan bekijken voor hij verder de tuin in gaat. Daarom is het goed om de tuinmeubels of een plantenbak vlak bij het kattenluik te plaatsen.

vicky-miranda-sarah

Vicky Halls, Miranda & Sarah Heath

Vaste klanten actie
Vanaf april is er een mooie spaaractie gestart in de trimsalon. Bij elke behandeling krijgt u een stempel en na 5 stempels krijgt u €10,- korting op de volgende behandeling! De spaarkaart staat op naam van de eigenaar dus als u meerdere katten heeft dan heeft u extra snel recht op de korting. Ik hou uw kaart in de trimsalon, dus u hoeft er niet aan te denken.

spaarkaart-4cats

Tip om je kat te verwennen
Zoals u wellicht al weet, vinden veel katten Valeriaan erg lekker. Nu heeft pickwick een geweldige thee verzonnen die helemaal in de smaak is van onze vrienden: Slaap lekker thee, met valeriaan, kamille en lavendel. Ze rollen heerlijk over het zakje heen en sommige halen het zelfs uit het keukenkastje. Dus u bent gewaarschuwd!

pickwickbuiten-4cats

Tip om jezelf te (laten) verwennen
Binnenkort jarig of iets anders leuks te vieren? Vraag een mooie tas met uw eigen kat erop. Wat is er nu mooier? Bij Barbara van Zessen kunt u een tas, of andere leuke dingen met een afbeelding van uw kat laten maken. Meer informatie vindt u op www.vanvanzessen.nl En onze Benjamin laat zien dat mijn cadeau echt heel goed is:

Hoe oud is een kitten?
Op internet worden vaak kittens te koop aangeboden, waarvan de leeftijd niet geheel juist staat aangegeven…Om hier duidelijkheid in te geven is er vanuit mijn stichting KGK (Kwalitatieve gedragstherapie voor Katten) een nieuwe site ontwikkeld: www.kittenleeftijd.nl met geweldige foto’s van de ontwikkeling per week van een kitten en zeer waardevolle informatie. Daarnaast bestaat er ook het kittenkompas, waarbij er een indicatie gegeven wordt op welke leeftijd een kitten het beste gescheiden kan worden van de moeder.

kittenleeftijd

Giftige zaken voor katten
Er zijn veel verschillende dingen giftig voor katten terwijl ze het absoluut niet voor ons zijn. Er zijn in de eerste instantie diverse planten en bloemen giftig voor katten. Nu gaan ze die over het algemeen ook niet snel eten maar als er blaadjes of bloemetjes in hun vacht terecht komt dan kunnen ze het wel oplikken. Maar ook voedsel kan gevaarlijk zijn zoals:

Uien, knoflook, prei, sjalotjes = deze bevatten N-propyl disulphine wat de rode bloedlichaampjes in een kat kapot maakt.

Suikervrij snoep en kauwgom = de zoetstof xylitol kan een gevaarlijke daling in het bloedsuiker geven en zelfs tot leverfalen leiden.

Alcohol = dit heeft hetzelfde effect op de lever als bij ons, maar omdat een kat veel kleiner is kan hij bij 2 theelepels alcohol in een coma raken.

Iets anders wat zeer giftig is, is vlooienbestrijding voor honden. Daarin kan een stof genaamd Permethrin zitten en daar kan een kat absoluut niet tegen en kan er dood aan gaan.

Katten lopen ook zeker niet warm voor wierook, geurkaarsen en verdampers. Zij ruiken veel beter dan wij en deze lucht is echt te sterk voor onze vrienden. Heeft u daar voorbeelden van dan hoor ik ze graag.

Als laatste kunnen katten plotseling agressief worden als ze vergiftigd zijn met drug of medicatie. Een collega van mij had een klant waarbij het zoontje medicatie tegen ADHD kreeg. De kat had lopen spelen met de strip waar de tabletten in zaten en had stoffen
binnen gekregen. Na de kat 48 uur apart gehouden te hebben waren de stoffen afgebroken en was de kat gelukkig weer zich zelf. Maar wees er altijd op bedacht dat een kat overal bij kan als hij het wil, zeer nieuwsgierig kan zijn en gek is op aluminiumfolie.

Tot slot: Twee katten in het zonnetje

In het Dierentehuis Louterbloemen in Dordrecht zijn heel veel leuke katten, maar ik wil er graag twee aan u voorstellen die er al iets langer zitten. Als u ze wilt zien, ga dan naar Dierentehuis Louterbloemen, Celsiusstraat 8 te Dordrecht of kijk op www.louterbloemen.nl

En kijk ook eens op www.asielvriendenlouterbloemen.info

Tootje

12

Tootje is een poes van 12 jaar oud. Vanaf juni zit ze al in ons asiel. Ze moest weg omdat Tootje de baby ging krabben. De oude eigenaar durfde het niet meer aan en heeft afstand gedaan van Tootje. Het is echt een schat, maar inderdaad het is een poes met een pittig karakter! Ze laat zich prima aaien, maar als je te lang doorgaat dan kan ze wel uithalen. Ze is goed zindelijk en kwam bij haar oude eigenaar alleen maar in de tuin. Ze is heel rustig en ligt het liefst graag lekker in haar mandje. We plaatsen haar het liefst in een rustig huishouden, zonder andere huisdieren. Tootje verdient het zo!

Sneeky

34

Sneeky is een lief poesje van ongeveer 15 jaar oud en ze heeft de vorige keer ook in mijn nieuwsbrief gestaan maar helaas heeft ze nog geen nieuw plekje. Ze is afgestaan omdat ze niet meer overweg kon met de hond in huis. Uit de Kijk Het Klikt test is ze als oranje Kameraad gekomen. Sneeky ligt het liefst heel de dag in haar mandje, maar voor een kroel komt ze graag in beweging! Het is een rustige kat die op zoek is naar een rustig thuis waar ze kan genieten van haar oude dag. Omdat ze van rust houdt, wordt ze liever niet bij kleine kinderen of andere dieren geplaatst. Kunt u Sneeky de rust geven?

Tot de volgende keer,

Miranda Geerlings

Laat een bericht achter

You must be logged in to post a comment.