Nieuwsbrief 4Cats voorjaar 2012

Dit is de nieuwsbrief van 4Cats die twee keer per jaar uitkomt. Ik heb weer leuke tips en wetenswaardigheden verzameld over katten. Veel plezier met het lezen en ik wens u alvast een hele mooie zomer!

Miranda Geerlings

Wat voor speltype is uw kat?

Katten houden erg van spelen, zelfs tot hoge leeftijd. Maar ook bij het spelen zie je de verschillende types. Dus lees maar door en bepaal wat voor speltype uw kat is:

De vechtersbaas

Hij geniet van een wilde jacht dwars door het huis. Hij rollebolt graag met een speelkameraadje en is altijd in voor een knokpartijtje, maar ook om het snel weer goed te maken. Hij knuffelt namelijk net zo graag als hij knokt. Speeltjes benadert hij niet met subtiele tactieken; hij gaat er vol tegenaan, liefst met zijn achterpoten en van zijn prooi blijft op den duur weinig heel.

De jager-verzamelaar

Hij speelt graag met dingen. Bijna alles komt in aanmerking: koordjes, balletjes, kurken en noem maar op. Hij ziet overal een prooi; achter het gordijn, onder het bed, in het badschuim. Alles wat beweegt wordt betast of met een snoeksprong gedood. Onder de kast vind je vroeg of laat een hele verzameling van wat hij allemaal heeft buitgemaakt; van alles wat je al lang kwijt was en hij ook.

De knutselaar

Hij gebruikt graag zijn hersens om deuren open te krijgen, verpakte brokjes te bemachtigen en verstopplaatsen op te sporen. Hij wil vaak iets nieuws en op onderzoek uit. Een kartonnen doos is echt het einde. En als hij niets krijgt bedenkt hij zelf wel nieuwe speeltjes.

4cats-type-kat

(© I.Lauer)

Hoe zien katten?

4cats-katten-ogen

Vaak zijn we benieuwd hoe katten de wereld zien, daarom een aantal feitjes;

1. Kunnen katten kleuren zien?

Niet echt. Om kleuren te zien zitten in het oog kegeltjes die kleurgevoelig zijn.Ze kunnen onderscheid maken in rood, blauw en groen. Een mens kan alle drie de kleuren zien en daarmee ook andere kleuren ‘maken’. Een kat heeft alleen kegeltjes voor blauw en geel. Het ziet dus minder kleur, maar bewegingen ziet hij des te beter omdat hij wel meer staafjes in zijn ogen heeft. En dat is van groot belang bij de jacht!

2. Kunnen katten in het donker zien?

Nee, als het helemaal donker is kan een kat niets zien. Maar ze hebben maar heel weinig licht nodig. En door het extra lichtweerkaatsende laagje achter het netvlies wordt het oog nog beter in staat gesteld om goed te zien in de
schemering. Dit laagje zorgt ervoor dat de ogen van kitten lijken op te lichten.

3. Hebben alle kittens blauwe ogen?

Ja, alle kittens worden met blauwe ogen geboren. De oogkleur verandert in de eerste vier tot vijf weken, maar heeft haar uiteindelijke kleur pas na negen maanden bereikt.

4. Knipperen katten met hun ogen?

Katten hoeven vrijwel niet met hun ogen te knipperen om ze te bevochtigen, maar ze knipperen wel als geruststellend signaal; ik heb alleen maar goede bedoelingen. Staar uw kat daarom niet aan, dit is bedreigend bij katten, maar knipoog naar ze.

5. Wat zeggen de pupillen?

Katten kunnen hun pupillen aanpassen aan de hoeveelheid licht. Maar ze communiceren ook met hun pupillen; als ze groot zijn, is de kat angstig of opgewonden. En als ze heel smal zijn, dan kan de kat agressief zijn.

Leuke links op internet:

http://www.cattv.com/

Een website speciaal voor katten met bewegende beelden

cattv

http://www.ipetcompanion.com/

Op deze site kan je online met een kat in een asiel uit Amerika spelen

ipet-companion

Het laatste nieuwe filmpje op van Simon’s cat “Shelf live” op

http://www.simonscat.com

simons-cat

Het ideale dagschema van een kat

7.00 uur Wakker worden, lekker uitrekken bij de krabpaal. Een lekker hapje nemen van verse brokjes. Even wat aandacht; aaien, een goed gesprek. Dan naar een schone kattenbak, wat vers water drinken en even naar buiten(kijken).

9.00 uur Als de kat alleen is, vooral lekker weer gaan slapen. Maar als er in het huis gewerkt wordt, dan moet dat wel even goed in de gaten gehouden worden! Behalve dat stofzuigen, dan hebben ze meestal wel iets anders te doen. Natuurlijk af en toe nog een snack, een vers slokje water en even een plasje.

12.00 uur Een interactieve speelsessie is nu wel erg mooi, maar als de kat alleen is dan moet hij wel iets te doen hebben, bijvoorbeeld brokjes opzoeken die verstopt zijn. In ieder geval moet er wel weer even een klein hapje gegeten worden. En lekker nog even een slokje (vers) water.

13.00 uur Tijd voor nog een dutje of nog steeds aan het slapen. Of de boel nog even in de gaten houden terwijl er gewerkt wordt. Hier en daar nog even een snackje en een slokje.

17.00 uur Best wel in voor het diner. Na een grondige poetsbeurt en een kort dutje, is het ook wel tijd voor een speelsessie. Lekker hard rennen door het hele huis en hoog springen. Die energie moet er even uit, vooral als de kat heel de dag alleen is geweest. De kattenbak is weer schoon, dus zeker een bezoekje waard.

19.00 uur Televisie kijken, lekker op schoot of languit op de bank. Even de tijd om de dag door te nemen. Natuurlijk moet er gedurende de avond ook nog wel iets gegeten worden, wat te drinken en nog even een plasje.

23.00 uur Tijd om naar bed te gaan!

Tot slot: Twee katten in het zonnetje

In het Dierentehuis Louterbloemen in Dordrecht zijn heel veel leuke katten, maar ik wil er graag twee aan u voorstellen die er al iets langer zitten. Als u ze wilt zien, ga dan naar Dierentehuis Louterbloemen, Celsiusstraat 8 te Dordrecht of kijk op www.louterbloemen.nl En kijk ook eens op www.asielvriendenlouterbloemen.info

Bob Regnr. 4765:

bob

Bob is een gecastreerde kater van 7,5 jaar oud. Hij is binnengebracht als zwervertje en was in het begin ontzettend bang. We hebben hem daarom niet kunnen testen, dus hij valt in de roze categorie. Hij is nu nog steeds een beetje angstig, maar vind het nu wel fijn als je hem aandacht geeft! Hij komt niet uit zichzelf naar je toe, maar zal niet uithalen. Het zal daarom ook wel een tijdje duren voordat hij bij zijn nieuwe eigenaar op zijn gemak is. Andere katten vind hij geen probleem, het lijkt wel of hij het zelfs gezellig vind om in het gezelschap van andere katten te zijn. We hebben het vermoeden dat hij goed binnen kan blijven en verder is hij ook prima zindelijk. Voor kleine kinderen is Bob niet geschikt. Hij zit al vanaf oktober vorig jaar in het asiel dus het wordt nu wel eens tijd dat hij een nieuwe baas krijgt!

Gizmo Regnr.4219:

gizmoGizmo is een poes van 12,5 jaar oud. Deze bejaarde tante is in december 2010 afgestaan, dus ook Gizmo zit al veel te lang in het asiel! De reden van afstand was dat haar vorige eigenaar ging verhuizen naar een flat en Gizmo is een echte buitenkat dus helaas kon ze niet mee verhuizen. Gizmo heeft wel een handicap namelijk ze heeft maar drie poten. Maar ondanks haar leeftijd en drie poten gaat het prima met haar, ze heeft er totaal geen last van en kan zich prima voortbewegen! Het is wel een kat die graag op zichzelf is en aan de aandacht van mensen nog steeds moet wennen. Ze zal niet snel uithalen, maar laat wel merken dat ze het spannend vind door te blazen. We plaatsen haar daarom niet bij kleine kinderen, maar liever in een rustige omgeving waar ze haar eigen gang kan gaan en soms even een buiten een frisse neus kan halen.

Laat een bericht achter

You must be logged in to post a comment.