Nieuwsbrief 4Cats najaar 2012

Dit is de nieuwsbrief van 4Cats die twee keer per jaar uitkomt. Veel plezier met het lezen en ik wens u alvast een hele fijne feestdagen!

Miranda Geerlings

4Cats is vernieuwd!

Ik ben erg trots om u te kunnen melden dat ik een hele nieuwe website heb, met mooie nieuwe foto’s en filmpjes. Ook de eerdere nieuwsbrieven kunt u daarop downloaden.

4cats kattengedragstherapie website

Daarnaast is mijn trimsalon ook nog verder verbeterd, om uw kat nog beter te kunnen behandelen. En, omdat er veel vraag naar was, is er ook een kleine shop gekomen waar u artikelen kunt kopen voor de verzorging van uw kat. Ik heb ook nog symposia bezocht voor het op peil houden van mijn kennis.

4cats trimsalon

Er zijn echter 2 dingen niet veranderd en dat is

de aandacht voor uw kat en de prijs!

Spelen met je kat: tien handige tips

Vrijwel iedere kattenbezitter speelt met zijn of haar kat. Toch is niet iedereen even bedreven in het uitlokken van spel. Hier volgen tien handige tips om het spelen voor je kat extra leuk te maken.

1. In de goede richting
Een jagende kat ziet een prooi, ligt op wacht en springt erop af als die even stil zit. Vervolgens vangt hij de prooi, als alles tenminste volgens plan gaat! Houd dit in gedachten bij alles wat je met de kat doet. Gooi muisjes, balletjes en andere voorwerpen daarom altijd van de kat af en nooit naar hem toe. Hij zal eerder geprikkeld worden door iets dat van hem weg beweegt dan naar hem toe komt.

2. Niet in zijn gezicht
Volgens hetzelfde idee als hierboven: katten houden er niet van als er hengeltjes, touwtjes of andere zaken in hun snoet geduwd worden. Toch zie ik heel veel eigenaren dat doen. Uiteindelijk zal de kat er wel tegen aan tikken, maar dat is vaak meer irritatie dan spel.

3. Verschillende snelheden
Heel snel heen en weer zwaaien met een hengeltje lijkt leuk, maar is het niet. Het is vooral heel frustrerend voor de kat, want zij kan hier weinig mee. Maak het spel daarom afwisselend: laat haar het ene moment lekker rennen, het andere moment beweeg je een touwtje tergend langzaam van haar af. Een prooi zit toch ook wel eens stil?

4. Op de grond
Katten zijn muizenvangers en reageren vooral op bewegingen op de grond. Sommige snappen het niet eens dat er ook speeltjes door de lucht kunnen vliegen of hebben daar sneller genoeg van dan voorwerpen die op de grond liggen.

5. Verstoppen
De muis waar de kat achteraan rent, verstopt zich graag in holletjes of ritselt door een laagje bladeren in de tuin. Je kunt ditzelfde effect bereiken door een touwtje of hengeltje onder een oude handdoek, achter een kussen of om de hoek van de deur te laten verdwijnen. Succes gegarandeerd, vooral als je het niet te snel doet.

6. Prooi vangen
Het doel van het jagen is het vangen van een prooi. Geef de kat daarom de kans tijdens het spel geregeld de kans om een balletje of hengeltje te vangen, anders zal hij snel zijn interesse verliezen. Gebruik je een laserlampje, eindig dan op een speeltje dat de kat kan vangen zodat hij niet eindeloos blijft zoeken.

7. Het einde van het spel
Stop niet als de kat net lekker bezig is, want je zult hem heel gefrustreerd achterlaten. Bouw het spel rustig af.

8. Niet te veel speeltjes
We willen het graag goed doen, dus kopen we eindeloos veel speeltjes die na een paar dagen werkeloos onder de bank liggen. Geef de kat liever twee of drie speeltjes en ruil ze na een paar dagen om voor andere.

9. Houd het simpel
Maak het niet moeilijker dan nodig is: spelen kan ook net zo goed met een propje papier, aluminiumfolie of een touwtje. Denk vooral aan afwisseling, boots de bewegingen van een mogelijke prooi na en je hebt grote kans dat je kat (weer) gaat spelen!

10. Zonder handen
Moedig je kat niet aan om met je handen te spelen. Je lokt er agressie mee uit én je kunt zelf krassen oplopen. Niet doen dus. Wat vind uw kat leuk om te doen?

Wat vind uw kat leuk om te doen?kat-ipad

 

Bron: www.negenlevens.nl

 

Gaat uw kat ook met de tijd mee?

In deze tijd zijn de smartphones en tablets niet meer weg te denken. En vooral nu er ook voor de kat hele leuke dingen op te doen zijn! Speciaal voor katten zijn er leuke spelletjes te downloaden, waarbij muisjes, kevertjes of visjes zich langzaam door het beeld bewegen. Als uw kat ze vangt dan klinkt er een grappig geluidje. Voorbeelden van spellen die je kunt vinden zijn onder andere “Cat Toys“, “App for Cats” en “Cat game“, maar er zijn nog veel meer varianten te vinden, waarvan de meeste ook nog een keer gratis te downloaden zijn. Niet onbelangrijk: Door het gladde scherm zijn krassen zo goed als uitgesloten. Al is een screenprotector voor de zekerheid misschien niet zo gek voor je eigen gemoedsrust. Maar leg het wel op de grond, daar katten er altijd onder willen kijken.Leestips

Ik wil graag twee hele mooie boeken onder de aandacht brengen die ik gelezen heb. Beide zeer mooie verhalen die echt gebeurd zijn en waar ook websites van zijn.

Mijn vriend Ben – auteur Julia Romp

mijn-vriend-ben

Prachtig verhaal over de bijzondere kat Ben die zo veel gaat betekenen voor het autistische zoontje George van Julia, en Julia zelf. Het boek beschrijft ook de (lange) zoektocht van Julia naar Ben als deze tijdens een korte vakantie van Julia en George verdwijnt. Ontroerend verhaal en een must voor alle kattenliefhebbers.


Beezer & Boomer, mijn honden als gids –auteur Doug Koktavy

beezer-en-boomer

Een ontroerend verslag van de ziekte en het verlies van zijn honden. En hoe zij hem helpen om te gaan met het leven, liefde, de dood en de acceptatie.

www.beezerandboomer.com

Wanneer moeten katten geholpen worden?

Ik heb deelgenomen aan een werkgroep van de PVH –Platform verantwoord Huisdierenbezit www.huisdieren.nu

Deze werkgroep wilde een goed standpunt bepalen wanneer een kitten gecastreerd kan worden. Vooral omdat er steeds meer publicaties komen over het castreren van de kitten als ze nog in het nest zijn, de zogenaamde vroegcastratie.

De conclusies van de werkgroep is dat castratie op een leeftijd beneden de 16 weken niet aanvaardbaar is. Het kan beter uitgesteld worden tot de leeftijd van 4-5 maanden omdat dit meestal wel voor de eerste krolsheid is. En zo de ongewenste nestjes voorkomen worden, maar het kitten ook geen onnodige risico’s loopt bij de narcose.

Op de website van de PVH staat het complete document te lezen. Op verzoek kan ik het ook altijd even toesturen.

miranda-1

Tot slot: Twee katten in het zonnetje

In het Dierentehuis Louterbloemen in Dordrecht zijn heel veel leuke katten, maar ik wil er graag twee aan u voorstellen die er al iets langer zitten. Als u ze wilt zien, ga dan naar Dierentehuis Louterbloemen, Celsiusstraat 8 te Dordrecht of kijk op www.louterbloemen.nl

En kijk ook eens op www.asielvriendenlouterbloemen.info

Steffi is een pittige tante van ongeveer 6 jaar oud.
steffi
Uit de Meet Your Match test is ze als oranje Assistent gekomen. Ze is in juli 2011 bij ons als zwervertje binnengebracht. Een maandje later kreeg ze een tweede kans van een nieuwe baas, maar helaas was er geen klik. Ze bleek bang te zijn voor mannen en ook reageerde ze soms fel bij het zien van bewegende voeten. Hier in het asiel hebben we geen problemen met Steffi, wel merken we dat het een kat met karakter is en dat zij bepaald wanneer ze geaaid wil worden. Omdat ze soms nogal fel kan reageren plaatsen we haar daarom liever niet met kleine kinderen. Ook zou het fijn zijn als ze bij haar nieuwe baas naar buiten kan. Andere katten tolereert ze, mits ze haar met rust laten. Als u Steffi haar gang laat gaan is het echt een geweldige kat die houdt van mensen om haar heen. Wie gunt deze lieve dame een kans?

sneeky

Sneeky is een lief poesje van ongeveer 15 jaar oud.

Ze is afgestaan omdat ze niet meer overweg kon met de hond in huis. Uit de Kijk Het Klikt test is ze als oranje Kameraad gekomen. Sneeky ligt het liefst heel de dag in haar mandje, maar voor een kroel komt ze graag in beweging! Het is een rustige kat die op zoek is naar een rustig thuis waar ze kan genieten van haar oude dag. Omdat ze van rust houdt, wordt ze liever niet bij kleine kinderen of andere dieren geplaatst. Kunt u Sneeky de rust geven?

Tot de volgende keer,

Miranda Geerlings

Laat een bericht achter

You must be logged in to post a comment.